Joghurt

Mistä Jogurtti tulee?

Cow
Lehmä

Jogurtti, tai jukurtti on maitoa, joka on hapatettu maitohappobakteerien avulla. Jogurtin valmistus on lähellä piimän ja viilin valmistusta Myös voi ja juusto valmistetaan maidosta hapattamalla. Ennen 1900-luvun alkua jogurttia syötiin varsinkin Kaakkois-Euroopassa, Keski-Aasiassa, Lähi-idässä ja Intiassa. Myös Suomessa pienimuotoisen karjatalouden aikana talven varalle valmistettu säilyvä piimä muistutti jogurttia.

Perinteisesti jogurttia on tehty haihduttamalla maitoa ensin kolmanneksen verran lämmittämällä sitä hiljaisella tulella, jolloin siitä tulee paksumpaa
Voit kokeilla jogurtin valmistamista myös kotona vaikkapa yhdessä äidin tai isän kanssa.
Tarvitset purkillisen maitoa ja siemeneksi puoli purkillista Bulgarian jogurttia. Maito keitetään kattilassa ja sitten sen annetaan jäähtyä alle 50-asteiseksi. Jäähtyneeseen maitoon sekoitetaan jogurtti – voit lisätä maitojauhetta jos haluat jogurtista sakeampaa. Seos laitetaan sitten kulhoihin tai lasipurkkeihin ja laitetaan lämpimään paikkaan tekeytymään 4-7 tunniksi. Hyvä konsti on lämmittää uuni 50 asteeseen ja sitten sammuttaa se ja laittaa purkit sinne.
Valmista jogurttia voi maustaa sokerilla ja esimerkiksi banaanilla. Omatekoinen jogurtti säilyy jääkaapissa noin viikon (pinnalle voi muodostua heraa)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.