Steamy Window

Mistä höyry tulee saunan oveen?

Ilmassa on yleensä aina vesihöyryä seassa. Etenkin saunassa vettä on ilman seassa paljon, sillä sitä heitetään kiukaalle, josta kuumat kivet sen höyrystävät.
Vedellä on kolme olomuotoa: nestemäinen vesi, kiinteä jää ja vesihöyry. Alle 0-asteinen vesi on tavallisesti jäätä ja yli 100-asteinen höyryä. Saunassa lasinen ovi on toiselta puolelta kylpyhuoneen puolella ja kosketuksissa viileämmän ilman kanssa. Tämän takia ovi on viileämpi, kuin saunan ilma. Kun saunan ilmassa oleva kuuma vesihöyry osuu viileään oven, se tiivistyy vedeksi. Tätä ilmiötä kutsutaan kondensaatioksi.
Saman ilmiön voit nähdä vaikka metallisissa kylmävesiputkissa. Putket ”hikoilevat”, koska ne ovat niin kylmiä, että saavat ilmassa olevan vesihöyryn tiivistymään vedeksi.
Myös ihmisen uloshengittämä ilma on lämmintä ja vesipitoista. siksi kovalla pakkasella hengitys höyryää. Voit kokeilla myös hönkäistä ikkunaan tai peiliin – siihen syntyy samanlaista vesihöyryä, kuin saunan lasioveen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.